Стоматолог Ася Величкова - Панова
Дентални услуги в град Пловдив, Кършияка, град Сливен

хигиена и профилактика при децата и възрастните пациенти

Профилактика при деца

Създаването на навици за добра орална хигиена на децата е една от най-важните задачи на родителите. Редовните профилактични прегледи в стоматологичния кабинет,както и миенето на зъби сутрин и вечер са добър личен пример, който може да дадете на вашето дете.Пробивът на временнтите зъби започва около шестия месец след раждането.Първи пробиват долните централни резци, а след това и горните.Възможно е обаче и обратното.Следва пробива на страничните резци пробиват първите кътници последвани от кучешките зъби и втори кътници.Сроковете   за пробив на всеки зъб както и насоки за личната орална профилкатика - каква четка и  паста за зъби да изберете за вашето дете може да получите от вашия стоматолог.

На профилактичен преглед може да поговорим , както   за това каква хомеопатична комбинация от лекарства може да изберете за да улесните пробива на временнтите зъби и намалите безпокойството на детето  , така и за силанизирането на първите постоянни зъби.


 Профилактика при възрастни

Профилактиката на твърдите зъбни тъкани и на венците при възрастни пациенти е много важна.Освен редовното почистване на зъбен камък, на пазара има множество продукти,които могат да бъдат закупени- различни видове четки ,пасти за зъби,както и междузъбни четки,конци и вода за уста.Ето някои насоки,които биха били полезни в избора им.

четките за зъби са два вида механични и електрически.Те се разделят на такива с мек косъм (soft) ,средно твърди (medium) и такива с твърд косъм (hard).Според състоянието на венеца, стоматологът ще ви даде най-добър съвет за това коя от тях би била най- подходяща за вас.

интердентални четки за зъби- Използват се в случаите когато почистването с конец за зъби не е ефективно.Например приголямо разстояние между зъбите.Те имат различна големина и форма,като може да се избере най - подходящата според случая.

конци за зъби-Те са задължително средство за профилактиката както на зъбните,така ина венечните заболявания.Използват се поне два пъти дневно преди да измиете зъбите си с четка и паста за зъи,като е добре винаги да имате конец за зъби под ръка за  да почистите междузъбното пространство и след като обядвате.Вкарването на конеца в междузъбното пространство става внимателно и без натиск,за да се избегне възможнонараняване на венеца.Ако зъбите ви са с много плътни контакти използвайте навосъчни конци.

вода за уста- Разтворите за жабурене се използват след измиването на зъбите.Има два вида разтвори за уста ,едните са ежедневни(профилактични) и се използват постоянно за поддържане на добро орално здраве,а другите са лечебни.Денталният лекар ще ви изпише вода за уста според вашите нужди, както и ще ви даде наскоки за продължителността на използване и.

хигиена и профилактика при децата и възрастните пациенти - Изображение 1