Стоматолог Ася Величкова - Панова
Дентални услуги в град Пловдив, Кършияка, град Сливен

детска дентална медицина

     

                    

 

Здравето на млечните зъби (primary teeth) е от съществено значение за правилното развитие  на децата. За най-голямо съжаление широко разпространено в нашето общество е твърдението,че те няма нужда да се лекуват, защото след време ще бъдат извадени. Истината обаче е друга, млечните зъби са много важни за физическото и психическото здраве на нашите деца.Важно е да се отбележи, че здравото млечно съзъбие води до нормално развитие на челюстите,на подлежащите зародиши на постоянните детски зъби,на правилното звукообразуване,на храносмилателната система и не на последно място на самочувствието на детето.

 

                                                               на каква възраст трябва да се посети лекар по дентална медицина?

 

Едно от най-важните неща е родителите да бъдат сигурни кой е точният специалист за тяхното дете. Лекарят по детска дентална медицина трябва да притежава множество познания в областта, но не на последно място трябва да има точния подход към всяко дете. То трябва да се чувства сигурно,спокойно и уверено,че ходенето на зъболекар ще бъде удоволствие. Прието е ,че с поникването на първото млечно зъбче детето трябва да посети дентален лекар. Всъщност детската устна хигиена трябва да започне много по- рано. Това става след обстоен разговор на денталния лекар с родителите, като те биват запознати със средствата за устна хигиена подходящи за възрастта на тяхното дете.

 

                                                                лекуват ли се каналите на млечните зъби?

 

Каналите на млечните зъби всъщност се лекуват също както и каналите на постоянните зъби. Медикаментите,които се използват разбира се са различни но също толкова ефективни както при лечение на постоянен зъб. Въпреки, че корените на млечните зъби ще претърпят резорбция, тяхната канална система трябва да бъде прецизно обработена и запълнена.

                                                                                       поставят ли се коронки на млечни зъби?

 

Да,коронки могат да бъдат поставени на млечни зъби с цел запазване на зъба до неговата физиологична смяна. Зъбът се изпилява и се поставя коронка, която се залепя с подходящ материал.

детска дентална медицина - Изображение 1