Стоматолог Ася Величкова - Панова
Дентални услуги в град Пловдив, Кършияка, град Сливен

ползи и вреди от денталната амалгама

Вече около 200 години денталната амалгама представлява възтановителен материал поради ниската си цена,високата издръжливост и дълготрайнст. Въпреки това използването на амалгамените пломби крие огромен риск  за пациентите.Тя представлява смес от живак и прах от цинк,сребро и паладий. Точно живакът,който се съдържа в амалгамата ви излага на повишен риск от болестта на Алцхаймер,Паркинсон,множествена склероза,бъбречни заболявания,тумори,астма,болестна Крон и др.

Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) ясно посочва, че живакът в амалгамовите пломби е изключително вреден за децата и за плода. Напомня, че с дъвченето на обикновената дъвка с "амалгамови" зъби се увеличава количеството на живака в устата.
Световната здравна организация, освен жалбите на щетите, които може да направи живакът от амалгамовите пломби, добави и последиците върху околната среда, включително атмосферата, повърхностните и подземните води и почвата.

Живакът предизвиква депресия, хронична умора, тревожност

Токсичността на живака от амалгамата се проявява различно и много трудно могат да се докажат и да се диагностицира здравословни промени като хронична умора, раздразнителност, косопад, депресия, повишаване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза.
В света, най-вече в САЩ и Канада, уважавани зъболекари и токсиколози са пуснали десетки книги за отравяне с амалгама от зъбните пломби. Напомняме, че пломбите отделят живак и предизвикват развитието на болести или директно предизвикват депресия, хронична умора и тревожност.

Недостатъци на пломбите от амалгама

- Въпреки че количеството е незначително, живакът е токсичен за организма.
- Абсолютно не отговаря на естетическите критерии.
- Поставянето на амалгамовата пломба изисква премахването на по-големи части на зъба, понякога и здраво зъбно вещество, което ненужно отслабва зъба.
- Амалгамата е метал, който в контакт с други метали в устата (коронки, протези) потопени в слюнката като електролит може да предизвика образуването на слаб галваничен ток и да се проявява с метален вкус, парене и слаби болки.
- Амалгамата може да доведе до тъмно оцветяване на зъба, на който е поставена и на околните зъби.-Амалгамата има свойството да увеличава своят обем с течение на времето.Поради това много често под старите амалгамени пломби се откриват пукнатини в зъбите

Замяна на амалгамата с композитни пломби

С какво може да се замени пломбата от амалгама? Има няколко вида материали, които могат да се използват вместо амалгамата, преди всичко това са композитите.
Композитите, особено по-новите поколения са с функции, които позволяват почти перфектно възстановяване на зъба. Най-силният аргумент на страната на композитите е естетиката. С тях можете да имате пломби, които буквално не се различават от останалата част на зъба, което е цел на всеки зъболекар, а и желанието на всеки пациент.

 

ползи и вреди от денталната амалгама - Изображение 1